Despre mine

Povestea mea:
Sculptând prin lumină și întuneric

Am călătorit prin toate cotloanele sufletului și minții în căutarea unor răspunsuri care să mă ajute să dezleg povestea propriei vieți. Am pornit de la întunericul în care m-a aruncat hotărârea de a divorța și am ajuns să îmi schimb la 180 de grade cariera , lăsând-o pe cea în domeniul cifrelor ca să mă îndrept către psihoterapie.

Întâlnirea cu teoria despre traumă, la un modul din școala de formare în psihoterapie, a schimbat semnificativ direcția procesului meu de vindecare. Brusc am început să înțeleg multe din câte rămăseseră neînțelese în ceea ce mă privește. Am identificat un inventar generos de traume cu T și t. Iar când credeam că am găsit toate răspunsurile, mi s-au schimbat toate întrebările, pentru că am descoperit cartea lui Pete Walker ”Complex PTSD”. Teoria despre trauma complexă m-a dus la un alt nivel. Panoramic. A legat bucățile propriei experiențe până am conștientizat că fiecare zi a vieții mele de până la 18 ani a fost o traumă în derulare. Am citit cartea lui Pete Walker cu senzația că am rolul de a-i confirma lui teoria, nu de a afla eu vreo noutate.

Mă regăseam practic cam în tot ce descria acolo și mi-a luat ceva timp să trec de șocul complexității a ceea ce încă aveam de lucrat cu mine.

Din multitudinea cunoștințelor dobândite în procesul de formare ca psihoterapeut, Trauma Complexă m-a fascinat în mod deosebit. În primul rând, m-a ajutat pe mine să înțeleg de ce viața mea aparent completă și împlinită îmi răsuna la interior mai mult a gol. Apoi, m-a motivat să pun în practica profesională experiența și cunoștințele dobândite în propriul proces de vindecare, recuperare și formare, astfel încât să pot contribui la sculptarea poveștilor altor vieți.

Pregătire profesională:

Până la 40 de ani economist, ultimii 7 ani dedicați psihologiei;

Formare de bază în Psihoterapia Familiei - absolventă AMPP (Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie);

Specializare în EMDR Nivel II - formă de terapie utilizată pentru tratarea traumelor și a problemelor legate de stres;

Specializare în terapia Traumei și a Traumei Complexe;

În prezent în cel de-al doilea an (din trei) de instruire calificată în Constelații de Familie sub instruirea lui Claus Kostka (Program certificat de DGfS, Germania).

Lucrez în terapie cu Tulburare Complexă de Stres Posttraumatic sau C-PTSD

Trauma complexă e alt nivel.

Reprezintă o sumă de traume ce au făcut parte din mediul disfuncțional al copilăriei, experimentate în mod repetat sau continuu, incluzând forme de violență, abuz, neglijare sau abandon. Intensitatea unor asemenea experiențe este și ea relevantă în felul ei, însă definitorii sunt caracteristicile ”multiplu, repetitiv și persistent”.  

Consecințele psihice și emoționale sunt complexe, cu impact major asupra identității, atașamentului și relațiilor interpersonale.

  • Poate fi afectată funcționarea cognitivă, emoțională și fizică a persoanei, afectând modul în care aceasta se raportează la sine, la ceilalți și la lume. 

  • Simptomele traumei complexe pot include hipervigilență, comportamente de evitare, reexperimentarea traumei, tulburări de somn, tulburări de reglare emoțională, disociere, dificultăți în relațiile interpersonale. 

  • Poate să apară o gamă largă de tulburări de sănătate mentală: inclusiv depresie, anxietate, tulburări de personalitate, tulburări de alimentație și tendințe suicidare. 

  • Poate fi puternic afectată încrederea în sine, imaginea de sine și capacitatea de a te simți în siguranță și în control. 

  • Există și un posibil impact asupra sănătății fizice, de fapt destul de predictibil după cum a scos la iveală celebrul studiu Advanced Childhood Experience ACE - numărul de traume din copilarie crește semnificativ riscul bolilor grave la vârsta adultă (diabet, cancer, boli de inima, boli autoimune).

  • Dar pot fi prezente și simptome somatice: dureri de cap, de spate, probleme cu stomacul, tensiuni musculare. Se pot instala obiceiuri autodistructive cum ar fi abuz de substanțe sau obiceiuri de automutilare.

Atunci când efectele traumei persistă pe termen lung, ele pot afecta major calitatea vieții individului, uneori ireversibil.

După cum îmi spunea un client în terapie, în trauma complexă se simte ca și cum îți trăiești viața în permanență sub niște linii de înaltă tensiune și nu îți explici mai nimic din ceea ce se întâmplă cu tine. 

Când fiecare zi pare ca o luptă pentru supraviețuire, este iminentă dezvoltarea unor mecanisme de adaptare. Sunt teorii care prezintă inclusiv tulburările de personalitate ca o adaptare a psihicului la un mediu profund nesănătos, în încercarea disperată de supraviețuire a individului.

În ciuda impactului major, nu toți cei care au experimentat trauma complexă dezvoltă CPTSD, iar în multe alte situații prezența CPTSD nu este neapărat evidentă. Unele persoane afectate de trauma complexă funcționează cât se poate de bine la exterior și nu lasă să se vadă că duc întreaga povară a experienței înăuntrul lor.

Recuperarea din experiența traumei complexe presupune efort susținut, într-un proces complex, ghidat de un profesionist. Din fericire, supraviețuitorii traumei complexe pot dezvolta un nivel ridicat de reziliență și abilități chiar miraculoase de funcționare, ceea ce le dă o trusă personală de unelte de nădejde.

Miza procesului terapeutic este de a ieși din lupta pentru supraviețuire și de a te întoarce cu bucurie în propria viață. 

Ai nevoie de sprijin? Dă-mi un semn.